Tryffelsvinet välkomnar dig till ett unikt tillfälle att prova kvalitetschampagne och vin clair, de stilla viner som används innan vinet får sin andra jäsning. Provningen leds av vinmakaren hos Champagne Thiénot, Nicolas Uriel.

Alain Thiénot köpte sina första vingårdar i Ay och Mesnil-Sur-Oger år 1976. Han var vid den tiden champagnemäklare, men hade tröttnat på stadslivet och ville ut i vingården och in i vineriet. År 1985 grundades hans eget champagnehus och tre år senare lanserades han sin första champagne på marknaden. I samband med grundandet flyttade han med hela familjen till egendomen och började bland annat renovera den över 2 kilometer långa vinkällaren som ligger 12 meter under marken i Reims. Sedan år 1992 har Thiénot även ett vineri i Taissy och de äger idag äger 27 hektar vingårdar, där hälften klassificeras som Grand cru eller Premier cru. Vingårdarna sköts av Alain och hans två barn Garance och Stanislas. 60 procent av druvorna till Thienots viner kommer från de egna vingårdarna, medan resten köps från långkontrakterade odlare för att bibehålla den höga kvaliteten.
Champagnemetoden innebär en andra jäsning i flaskan, under vilken bubblorna bildas. Jäsningen sätts igång genom att torrt, stilla vin,
vin clair, blandas med socker, jäst och en klarningsprodukt (blandningen kallas
liqueur de tirage). Bubblorna kommer sedan till när sockret omvandlas till koldioxid och alkohol. Själva blandandet,
l’assemblage, är ett oerhört viktigt moment som avgör hur champagnen till slut kommer att smaka.
Men hur smakar då egentligen de stilla vinerna som används till
l’assemblage? Det unika med kvällens provning är att du får prova tre olika viner som används i Thiénots champagner före vinet genomgår den andra jäsningen. Vi kommer att prova ett vin gjort av chardonnay och ett av pinot noir, samt ett ”reservvin” som är en cuvée av viner på både pinot noir och chardonnay från olika vingårdar. Vi utlovar en spännande och lärorik kväll med vinmakaren Nicolas.