Goda nyheter följs av goda nyheter! Region Kalmar län och Linnéuniversitetet gick i början av månaden ut med ett pressmeddelande om att man kommer att satsa 400 miljoner under en tioårsperiod på e-hälsa! För en knapp vecka sedan kom också beskedet att vi, tillsammans med 17 ytterligare parter, fått beviljat vår ansökan om att bli en europeisk digital innovationshubb inom hälsa – Health Data Sweden! 

Tillsammans med några av parterna inom Health Innovation of Sweden genomför vi just nu en pilot med en, vad vi kallar, omvänd investerarprocess för att se om vi kan snabba upp och effektivisera arbetet med att hitta kapital. Till vår stora glädje så tycks intresset vara stort och flera investerare vill titta närmare på de bolag som är med i piloten. 

Anmälningarna till vår IT-konferens TechHeads 14-15 september trillar på bra och extra glädjande är att vi också fått klart med talare från Amazon – jag hoppas vi ses på plats!

Som ett led att skapa förutsättningar för framförallt SME jobbar vi tillsammans med Linnéuniversitetet för att genomföra en ”AIMDay” i november. En dag då organisationer som adresserat problemställningar får träffa forskare för att diskutera möjliga lösningar och kanske lägga grunden till ett fortsatt samarbete. Mer information kommer efter sommaren, men vi kan redan nu avslöja att vi söker utmaningar inom e-hälsa kopplade till framtida habilitering och rehabilitering.

Och som jag skrev senast, den 20 oktober redovisar vi de första tre åren av arbete med eHealth Arena och också vad som komma skall framåt – även den dagen hoppas vi få se dig på plats på Varvsholmen!

Som vanligt uppmanar vi er att besöka vår hemsida som är under ständig utveckling och har ni tankar och idéer så tveka inte att höra av er!

Vi vill också passa på att önska dig en riktigt härlig midsommar och en skön sommar!


/Fia Mårdfelt, projektledare, eHealth Arena
fia.mardfelt@ehealtharena.se

eHealth Arena blir del av europeisk digital innovationshubb

Genom det nationella samarbetet Health Data Sweden (HDS) blir eHealth Arena nu en del i en ny internationell EU-satsning på digitala innovationshubbar. Satsningen syftar till att företag, invånare och offentliga organisationer i större utsträckning ska använda sig av digital teknik.

HDS är en nationell konstellation bestående av 18 samarbetsparter som universitet, regioner, innovationsmiljöer och forskningsinstitut. Genom HDS ska kompetens och tjänsteutbud föra kunskap vidare till offentlig sektor, näringsliv och slutligen medborgarna. Satsningen ska 
bland annat fokusera på att påskynda användandet av hälsodata för att bidra till en mer effektiv hälso- och sjukvård. 

Health Data Sweden blir Sveriges enda digitala innovationshubb inom hälsa och en av totalt fyra innovationshubbar i landet. 

Läs mer här


Nytt avsnitt av En Livsviktig Podd

Nu finns det ett nytt avsnitt av En Livsviktig Podd, eHealth Arenas podd om e-hälsa och digitalisering. I serien följer vi arbetet inom projektet Framtidens rehabilitering och habilitering är Nära. I det nionde avsnittet summerar vi den resa som gjorts under året med uppstartsprojektet. Vad har vi lärt oss och vad tar vi med oss i det arbete som nu ska göras? Hur kommer arbetet att ske framöver och vad kommer vara i fokus? Vi får också höra hur en anhörigrepresentant har upplevt arbetet i projektet. 

Podden finns på vår hemsida och där poddar finns (t ex Spotify, Apple Podcaster, Google Podcasts). Trevlig lyssning! 

Här kan du läsa mer om arbetet som görs inom habilitering och rehabilitering400 miljoner ska satsas på e-hälsa

Region Kalmar län och Linnéuniversitetet har för avsikt att göra en mångmiljonsatsning inom e-hälsoområdet under en tioårsperiod.

Tanken är att få nationellt och internationellt genomslag genom att stärka universitetet inom flera områden när det gäller e-hälsa och att öka förutsättningarna för högkvalitativ vård inom både stad och landsbygd. Ambitionen är även att utveckla samverkan med näringslivet och verka för regional tillväxt.

Avsiktsförklaringen som representanter för Linnéuniversitetet och Region Kalmar län har skrivit under är grunden för de fortsatta förhandlingarna mellan parterna i syfte att:

 - stärka den lokala plattformen inom e-hälsa där de båda parterna redan verkar tillsammans med länets kommuner, eHealth Arena och företagsnätverk
 - fördjupa samarbetet inom e-hälsa och klinisk information genom att koppla samman olika kunskapsområden som hälso- och sjukvård, teknik/IT och ekonomi/affärsutveckling
 - stödja strategiska intressen inom e-hälsa i hela länet

Läs mer härTeststudie av "The Enzo Way"

Just nu pågår en teststudie av applikationen ”The Enzo Way” som grundar sig i en metodik för personlig utveckling, där användare med små steg coachar sig själva till framgång genom ändrat beteende. Appen, som bolaget Enzo Group står bakom, arbetar preventivt och bidrar till personlig utveckling både på ett privat plan och på arbetsplatsen.

Teststudien genomförs i samråd med Linnéuniversitetet. Cirka 200 deltagare testar under två till tre månader appen och lägger varje dag några minuter morgon och kväll för att reflektera kring sin vardag. Användningen följs sedan upp med hjälp av enkäter och intervjuer.

Läs mer här


TechHeads 2022

Den 14-15 september arrangerar eHealth Arena och Kalmar Science Park utvecklarkonferensen TechHeads 2022. Under två dagar ges spännande föreläsningar inom områden som till exempel web, moln- och mobillösningar, UX och säkerhet med talare från bland annat Säkerhetspolisen och Amazon. Här får systemutvecklare, projektledare, databasutvecklare, systemarkitekter, testare med flera möjligheten att utbyta erfarenheter, nätverka och skaffa sig nya kunskaper. 

Läs mer och anmäl dig här (på engelska)Save the date: eHealth Arena Summary 2019-22

Den 20 oktober är du välkommen att ta del av resultat och lärdomar från de första tre åren av satsningen eHealth Arena!

Under konferensen presenterar vi lärdomar och resultat från en rad av alla de olika aktiviteter och initiativ som genomförts under satsningens första tre år. Avslutningsvis presenteras också vad som händer när nästa fas av satsningen tar vid – från eHealth Arena 1.0 till 2.0!

Mer information om konferensen och ett fullständigt program publiceras efter sommaren, men sätt gärna ett kryss i kalendern redan nu! 

Läs mer här
 

Mejla oss gärna förslag på nyheter och glöm inte att tipsa kollegor och vänner att anmäla sig till nyhetsbrevet.