Nu närmar vi oss slutet på den operativa perioden för projektet och de två kommande månaderna är arbetet inriktat på resultatspridning och lärande. De är tre år av arbete som ska summeras och utvärderas och inte minst, ligga till grund för det fortsatta arbetet med eHealth Arena. Att projektet avslutas betyder inte att satsningen på e-hälsa avslutas. Tvärtom! Nu går satsningen in i sin ”permanenta” form. Och då med Region Kalmar Län som huvudman och med Linnéuniversitetet som hemvist.

Redan på måndag börjar min efterträdare, Lina Waern, och det känns väldigt positivt att få tid för en överlämning innan projektdelen avslutas. Nu tar en ny spännande tid vid med bland annat den gemensamma storsatsningen på e-hälsa mellan regionen och universitetet och inte minst arbetet med att etablera den europeiska digitala innovationshubben ”Health Data Sweden” tillsammans med 17 övriga parter. En satsning som ska bli en tillgång för såväl näringsliv som offentlig sektor både i Sverige och övriga Europa!

Slutligen hoppas jag få se dig på eHealth Arena Summary 2019-22 som du kan läsa mer om nedan och självklart hittar du anmälningslänken där också. Vi summerar arbetet och plockar russinen ur kakan men delar också lärdomar och insikter. Nog så viktiga att ta med in i det fortsatta arbetet. 

Vi ses!


/Fia Mårdfelt, projektledare, eHealth Arena
fia.mardfelt@ehealtharena.se
Ny verksamhetsledare till eHealth Arena

eHealth Arena förstärker teamet med en ny verksamhetsledare: Lina Waern, som tillträder tjänsten den 3 oktober. Lina kommer närmast från E-Hälsomyndigheten, där hon arbetat som produktansvarig för apotekstjänster och har även arbetat inom olika apoteksbolag och på Region Kalmar län. En närmare presentation av Lina kommer när hon har börjat, men vi hälsar henne varmt välkommen redan nu!  


Stort intresse för att anmäla frågeställningar till AIMday

AIMday är dagen när representanter för företag och organisationer själva sätter agendan genom att på förhand föreslå frågeställningar som är relevanta för den egna verksamheten och som de vill diskutera med forskare. 

Linnéuniversitetets och eHealth Arenas AIMday fokuserar på framtidens habilitering och rehabilitering. Inför eventet efterlyste vi frågeställningar om nya arbetssätt inom habilitering och rehabilitering där digitala hjälpmedel är en del av lösningen, men där det kan finnas utmaningar att lösa för att det ska hända. Det fanns ett stort intresse för att medverka och totalt anmäldes 22 frågeställningar från olika organisationer. Nu pågår ett sorterings- och matchningsarbete inför AIMday som äger rum på universitetet den 24 november. 

Läs mer om AIMday härSuccé för TechHeads

Den 14-15 september anordnades den första upplagan av IT-konferensen TechHeads - och det blev en succé! Över 200 deltagare samlades i Kalmarsalen för att nätverka och tillgodogöra sig ny kunskap från talare som Anne-Marie Eklund Löwinder, en av Sveriges främsta IT-säkerhetsexperter som 2013 som första svensk valdes in i Internet Hall of Fame, samt David Jacoby, IT-expert som prisats för sin forskning om digital brottslighet och som har synts i SVT:s serie Hackad. 

Konferensen arrangerades av Kalmar Science Park, eHealth Arena och sex partners: Bontouch, Consid, Naviga Content Lab, Softhouse, Tietoevry och Wilson Creative. 

Nu pågår utvärderingsarbetet och diskussioner kring nästa års event - vi hoppas få se dig på TechHeads 2023! 

Läs mer om TechHeads 2022 härVirotea med i Draknästet

VR-företaget Virotea, som i samverkan med bland annat eHealth Arena genomförde ett testprojekt med VR-glasögon på tre äldreboenden i Västerviks kommun sommaren 2021, medverkar i den nya säsongen av SVT:s Draknästet. VD Ivan Perlesi presenterar Viroteas affärsidé för "drakarna", som även får testa Viroteas VR-tjänst och åka på en guidad tur i London. 

Här kan du se avsnittet och om Ivan Perlesi lyckas övertyga drakarna att investera i företaget. 

eHealth Arena Summary 2019-22

Du har väl inte glömt att anmäla dig till eHealth Arena Summary?

Missa inte chansen att ta del av resultat och lärdomar från satsningens tre första år. Dessutom presenteras vad som händer i nästa fas av satsningen - från eHealth Arena 1.0 till 2.0 - en fortsatt livsviktig satsning! 

Läs mer och anmäl dig härForskningsseminarium 13/10: Ingen nytta med digitalisering utan interoperabilitet, men vad är det egentligen? 

eHälsoinstitutet vid Linnéuniversitetet bjuder in till seminarium med temat interoperabilitet.

-AI och digitalisering sägs ofta vara lösningen på vårdens problem, men för att uppnå nytta med digitaliseringen måste vi få ordning på vår data så att vi kan dela och återanvända den med bibehållen betydelse, säger Anna Rossander. Hon är informatiker i Västra Götalands-regionen, leg läkare och doktorand vid Göteborgs universitet och den 13:e oktober bjuds hon in för att berätta om sin forskning inom ämnet.

Läs mer och anmäl dig här
Swelife och Medtech4Health - Samverkansprojekt för bättre hälsa hösten 2022

Samverkansprojekt för bättre hälsa är en gemensam utlysning mellan Swelife och Medtech4Health. Målet är att främja förnyelse och innovation för en mer värdeskapande hälso- och sjukvård samt öka tillväxten inom life science-sektorn i Sverige.

Välkomna att söka är innovationsprojekt i samverkan med stor potential att bidra till förbättrad prevention, diagnos, monitorering eller behandling. Det ska finnas ett betydande behov och efterfrågan av lösningen hos slutanvändaren. Aktörer från hälso- och sjukvård, företag, akademi, forskningsinstitut samt aktörer inom den idéburna sektorn kan söka medel i utlysningen. Projektkonsortiet ska bestå av minst tre parter från minst två olika kategorier av aktörer. Sista ansökningsdag är den 16 november. 

Läs mer här

Kostnadsfri utbildning: förändringsledning välfärdsteknik - hur gör man?

Kompetenscenter Välfärdsteknik, Sveriges Kommuner och Regioner, erbjuder en kostnadsfri utbildning för dig som vill arbeta med välfärdsteknik inom äldreomsorgen. Få inspiration och en tydlig guide i att leda förändring steg för steg. För en fördjupning av utbildningen finns även en praktisk del med metoder och mallar tillgänglig.

Läs mer här 

Mejla oss gärna förslag på nyheter och glöm inte att tipsa kollegor och vänner att anmäla sig till nyhetsbrevet.