Nu har det verkligen dragit igång på allvar och vad september månad tog vägen kan man fundera över…

Vi går strax in i oktober månad, en månad som är fylld av aktiviteter och då är vi så otroligt glada för att vi nu också kan ses fysiskt – som vi har längtat!

Den 7-8 oktober hackar vi för hopp och hälsa och veckan efter delar vi erfarenheter med entreprenörer som satsat på olika idéer inom e-hälsa och som vill dela med sig om vad som bidragit till deras utvecklingsresa, men också vad som varit försvårande omständigheter. Redan i morgon hör vi Katarina Gidlund prata om digitalisering eller att digitaliseras – ett ämne som är hetare än någonsin, inte minst kopplat till att många kommuner och regioner nu tar krafttag i arbetet med nära vård. Och du har väl inte missat att vi nu också öppnat upp vårt showroom igen – glöm inte att boka in ditt besök!

Nedan hittar du som vanligt mer information om aktiviteterna som jag nämnt ovan och mycket mer. För att inte missa något – följ oss på LinkedIn och Facebook om du inte redan gör det. Vi hoppas få se dig på någon av våra aktiviteter snart!

Och du, glöm inte: har du frågor eller funderingar så tveka inte att höra av dig till oss!


/Fia Mårdfelt, projektledare, eHealth Arena
fia.mardfelt@ehealtharena.se
Webbutbildning: Förändringsledning

Den 14 oktober lanserar SKR:s Kompetenscenter välfärdsteknik en webbutbildning om förändringsledning. Utbildningen, som är kostnadsfri, vänder sig till verksamhetsutvecklare, projektledare och chefer. Med evidensbaserad teori, konkreta exempel från verkligheten och en praktisk del med mallar och verktyg lägger utbildningen grunden för ett lyckat införande.

Länk till utbildningen kommer att finnas på skr.se
Man kan också anmäla sig till lanseringen av utbildningen senast den 12 oktoberFilm: vad innebär digitaliseringen för dig inom vård och omsorg? 

Kommer robotar ta över alla arbetsuppgifter inom omsorgen? Eller kommer smarta AI utföra alla operationer? Ni som jobbar inom vård och omsorg kommer finnas kvar och vara viktigare än någonsin. Men att digitalisera en del arbetsuppgifter kommer vara avgörande för att ni ska kunna göra det ni är bäst på – ta hand om människor!

Se filmen härDigitala lösningar kan ge fler tillgång till cancer-rehabilitering

Kombinerade former av rehabilitering där de fysiska mötena blandas med digitala aktiviteter behöver utvecklas. Det skriver bland annat Mirjam Ekstedt, professor vid Linnéuniversitetet, i en debattartikel från Cancerrehabfondens vetenskapliga råd i tidningen Dagens medicin.

Läs mer här


Livsviktiga Samtal 29/9: Att digitalisera eller digitaliseras

Missa inte Livsviktiga Samtal imorgon! Då kommer Katarina Gidlund, professor och digitaliseringsforskare, lyfta viktiga frågor som många av oss tänker i det tysta när vi möts av visioner och förhoppningar om digitalisering, men inte alltid kan sätta ord på. Hon kommer även att presentera tankesätt, metoder och verktyg för att skapa bättre förutsättningar för fler att delta i att göra bättre digitalisering.

Läs mer och anmäl dig härKalmar kommun hackar för hopp och hälsa - se vinnarna presenteras live!

Den 7-8 oktober kommer fem IT-företag tillsammans med studenter, personal inom socialtjänsten och anhöriga att slå sina kloka huvuden ihop för att hitta lösningar som stimulerar till en ökad fysisk aktivitet för personer med viss funktionsnedsättning. Det vinnande bidraget kommer att få uppdraget att utveckla lösningen med finansiering från kommunen. eHealth Arena sänder live när de olika lagen presenterar sina lösningar inför juryn och även när det vinnande bidraget utses fredagen den 8 oktober.

Läs mer och anmäl dig till sändningen härForskningsseminarium 7/10: What is a digital health testbed?

What is a digital health testbed? What are their challenges, and how are they adapted to overcome the difficulties during the design and implementation stages? on October 7th, Md Shafiqur Rahman Jabin, a postdoc fellow in the project "eHealth Arena", will present his research in the field of digital testbeds within healthcare and welfare. Please note that this research seminar will be held in English.

Learn more and register hereKonferens 14/10: Näringsliv och innovation - så bygger vi e-hälsomarknaden i Kalmar län

Satsningen eHealth Arena har nu varit i gång i två år – det uppmärksammar vi med en erfarenhetskonferens den 14 oktober! Under en halvdag kommer vi att berätta om det arbete som har skett, men framför allt berätta om och reflektera kring hur vi kan stimulera till innovation och tillväxt inom e-hälsoområdet i Kalmar län. Det gör vi bland annat med en rad intressanta talare med olika erfarenheter av att starta, bygga och driva e-hälsobolag. 

Läs mer och anmäl dig härKonferens 18/11: Inspirationskonferens e-hälsa

Välkommen till en inspirationsdag för dig som är nyfiken på möjligheter med e-hälsa och digitalisering för vård och omsorg, med goda exempel att inspireras av! 

Med en allt äldre befolkning behöver vi ta tekniken till hjälp. Du som arbetar inom vård och omsorg har en viktig roll i det arbete vi har framför oss - och kanske sitter du inne på idéer som skulle kunna förbättra den verksamhet du jobbar i? Den 18 november kl. 12.30-16.30 bjuder vi in till en inspirationsdag på temat. Konferensen äger rum i Västervik och digitalt. Mer information, inklusive program och registrering, kommer att skickas ut inom kort, men sätt ett kryss i kalendern redan nu! 
Inspelning från SLS eHälsodagar 2021: Digitala vårdmöten - erfarenheter och utveckling

Svenska Läkaresällskapet (SLS) arrangerar årligen återkommande utbildningsdagar om e-hälsa. I år var temat Digitala vårdmöten - erfarenheter och utveckling. Under mötet demonstrerades exempel på forskning om digitalt stöd för diagnos och behandling inom primärvård och sjukhusvård samt rehabilitering med de etiska och rättsliga aspekter som gäller. Nu finns inspelningen av årets möte tillgänglig på SLS YouTube-kanal.

Läs mer och se inspelningen här 

Mejla oss gärna förslag på nyheter och glöm inte att tipsa kollegor och vänner att anmäla sig till nyhetsbrevet.