Vilken månad!

Vi inledde oktober med att genomföra ”Hack för hopp och hälsa” i samverkan med Socialförvaltningen i Kalmar kommun och jag erkänner att vi alla var mer än spända på vad som skulle komma ut från lagen. Men så bra det blev! Nu ser vi med spänning fram mot vad slutresultatet blir från det vinnande bidraget som kom från lag CGI. Vi kommer att rapportera om det längre fram. 

Veckan efter var det dags för konferensen ”Näringsliv och innovation – så bygger vi e-hälsomarknaden i Kalmar län!”. Proffsigt modererat av Christina Johannesson fick vi ta del av en rad företagsresor och deras utmaningar. Utmaningar som vi har att försöka lösa och undanröja för att skapa ett av de mest attraktiva länen att finnas och verka i för e-hälsobolag. Ett arbete som vi fortsatt fokuserar på framåt. 

Vi har även fått vara med och hälsa Cambio varmt välkomna till Kalmar. En etablering som vi hoppas ska ge olika ringar på vattnet och då framförallt kopplat till det starka fokus som Cambio har när det gäller samverkan kommun och region. 

Lite extra roligt var att vi i veckan också hade delar av kommunledningen för Torsås kommun på plats för att besöka vårt showroom och prata nära vård. Ett väldigt intressant och givande möte med en kommun som vill ta ett helhetsgrepp på ”frågan”. 

I går släpptes också vår första podd, ”En livsviktig podd - Framtidens habilitering rehabilitering är Nära”. Den första i en serie som ska följa arbetet med att realisera handlingsplanen för Länsgrupp hab rehab. 

I kommande månad håller vi ångan uppe och genomför bland annat ”Inspirationskonferens e-hälsa för dig inom vård och omsorg” som du hittar du mer information om nedan tillsammans med flera av aktiviteterna som jag nämnt ovan och mycket mer. För att inte missa något – följ oss på LinkedIn och Facebook om du inte redan gör det. Vi hoppas få se dig på någon av våra aktiviteter snart!

Och glöm inte, har du frågor eller funderingar så tveka inte att höra av dig till oss!


/Fia Mårdfelt, projektledare, eHealth Arena
fia.mardfelt@ehealtharena.se


Premiär för En Livsviktig Podd

eHealth Arena har blivit med podd! 

Igår var det premiär för En Livsviktig Podd, eHealth Arenas podd med fokus på e-hälsa och digitalisering. De första avsnitten kommer att fokusera på arbetet mot framtidens rehabilitering och habilitering i Kalmar län. Arbetet sker i ett uppstartsprojekt, som är ett samarbete inom eHealth Arena där Region Kalmar län, länets kommuner, akademin och näringsliv samverkar. Arbetet är initierat av länets habiliterings- och rehabiliterings-verksamheter inom region och kommun. Här kan du läsa mer om uppstartsprojektet

I det första avsnittet får du som lyssnare bland annat mer information om vad som ska göras, varför och hur, men du får också höra från en personalrepresentant och två patientrepresentanter vilka förväntningar och tankar de har angående framtidens habilitering och rehabilitering.

Podden finns här - trevlig lyssning!Succé för hackathonet Hack för hopp och hälsa!

Den 7-8 oktober genomfördes hackathonet Hack för hopp och hälsa! på Calmar Stadshotell. Eventet var ett samarbete mellan socialförvaltningen i Kalmar kommun och eHealth Arena, där målet var att hitta en lösning som stimulerar till fysisk aktivitet för personer med viss funktionsnedsättning. Fem IT-företag tillsammans med studenter från Linnéuniversitetet och personal inom socialförvaltningen fick arbeta tillsammans under 24 timmar för att sedan presentera sin idé inför en jury.

Läs mer här och se filmen om hackathonet härNäringsliv och innovation - nu kan du se presentationerna från konferensen

Den 14 oktober genomförde eHealth Arena konferensen Näringsliv och innovation – så bygger vi e-hälsomarknaden i Kalmar län. Det blev en fullspäckad eftermiddag som både bjöd på spännande berättelser och nya insikter, bland annat kring vad som behövs för att e-hälsobolag ska kunna utvecklas i Kalmar län. Med på konferensen fanns representanter från både näringsliv, akademi, region och kommun. Dels för att få en uppdatering kring arbetet med eHealth Arena och vad som har skett sedan man drog i gång satsningen för två år sedan, men framför allt för att ta del av berättelser som kan fortsätta utveckla och skapa bra förutsättningar för e-hälsobolag i länet. 

Här kan du se presentationerna från konferensen


Läs mer om konferensen här 


Cambio etablerar kontor i Kalmar

Den 26 oktober invigde Cambio sina nya lokaler en trappa ned från eHealth Arena på Varvsholmen i Kalmar. 

- Ni gör det bästa i den här regionen, på ett ödmjukt och kompetent sätt, sa Göran Persson, f.d. statsminister och styrelseordförande i Cambio, när han klippte banden för den nya lokalen. Kalmarregionen är en förebild för andra och det är därför som Cambio har valt att etablera sig här.

Medverkade på invigningen idag gjorde även Region Kalmar läns regiondirektör Ingeborg Eriksson och Kalmar kommuns kommunalråd Johan Persson, som tillsammans med övriga deltagare också fick chansen att besöka eHealth Arenas showroom för e-hälsa i hemmet.

eHealth Arena hälsar Cambio varmt välkomna och ser fram emot ännu närmare samarbete!


Kika in i framtidens smarta hem

Fredagen den 15 oktober invigdes Linnéuniversitetets pop-up utställning ”Framtidens smarta hem” under ett event tillsammans med Mörbylånga kommun i Ölands Köpstad. I utställningen, som finansieras av Kalmar kommun, får besökarna kika in i framtiden och se hur vi med välfärdsteknik och olika digitala lösningar i hemmet kan förbättra vår fysiska och psykiska hälsa. Utställningen kommer att visas på olika platser i Universitetsstaden Kalmar och Kalmarregionen och finns just nu att besöka på Färjestadens bibliotek på Öland. Den 1 november kommer forskare från Linnéuniversitetet vara på plats vid pop-upen i Färjestaden bibliotek för att diskutera framtidens smarta hem med seniorer och den 9 november kommer pop-upen visas upp i Växjö konserthus under en kunskapsdag för personal inom äldreomsorgen.

Här kan du läsa mer om utställningen ”Framtidens smarta hem” och var du kan besöka utställningenForskningsseminarium 11/11: Vilka förväntningar har personal och patienter på Nationella läkemedelslistan?

Den 11 november bjuds vårdpersonal, apotekspersonal, patienter, myndigheter, forskare och allmänhet in till Tora Hammars forskningsseminarium för presentation och diskussion kring den nya rapporten ”Patienternas och personalens upplevelser av läkemedelsprocessen och förväntningar på Nationella läkemedelslistan”.

Läs mer och anmäl dig härSeminarium 15/11: Framtidens hem för de många äldre - verksamhetsperspektivet och politiken

IKANO Bostad, Karolinska Institutet och Linnéuniversitet bjuder in till seminarium med fokus på framtidens äldreboende genom initiativet Kunskapsresan. Kunskapsresan startades 2017 och är en serie studiebesök, samtal och seminarier som anordnas för att lära av verksamheter, projekt och forskning i framkant.

Under seminariet diskuterar Barbro Westerholm, riksdagsledamot (L), äldreomsorgen av idag och ger sina visioner om framtidens äldreomsorg där det hemlika boendet står i centrum. Patric Rylander, Äldredirektör på Stockholms stad, berättar om hur staden arbetar för att driva utvecklingen framåt så att vi tar hand om de allt fler äldres behov. Jessica Johansson och Jessica Bendix, enhetschef och ecoach på Tre stiftelser, föreläser om vilka fördelar de ser av att arbeta värderingsstyrt i verksamheten. Lena Rosenberg, Karolinska institutet förmedlar vilka knäckfrågor forskarna arbetar med idag. 

Anmäl dig här


Konferens 18/11: Inspirationskonferens e-hälsa

Välkommen till en inspirationsdag för dig som är nyfiken på möjligheter med e-hälsa och digitalisering för vård och omsorg, med goda exempel att inspireras av! 

Med en allt äldre befolkning behöver vi ta tekniken till hjälp. Du som arbetar inom vård och omsorg har en viktig roll i det arbete vi har framför oss - och kanske sitter du inne på idéer som skulle kunna förbättra den verksamhet du jobbar i? Under konferensen får du ta del av spännande exempel på lösningar som inspiration, men också hur man kan få hjälp att utveckla egna idéer. 

Läs mer och anmäl dig här


Vinter - Innovation med hälsodata

Den 27 oktober startade Vinnovas innovationstävling Vinter. Med Vinter vill Vinnova bidra till att förutsättningar skapas för att säkert dela och använda integritetskänsliga data och på så sätt göra dem tillgängliga för innovation. Först ut är hälsodata från personer med typ 1-diabetes. De som anmäler sig till tävlingen tävlar då om att utveckla infrastruktur och smarta digitala tjänster till nytta för personer med diabetes, deras anhöriga och personal inom vården. Det är möjligt att anmäla sig till tävlingen fram till den 30 november. 

Läs mer här


 

Mejla oss gärna förslag på nyheter och glöm inte att tipsa kollegor och vänner att anmäla sig till nyhetsbrevet.