Ibland blir det inte som man tänkt sig. Den 18 november skulle vi genomföra en inspirationskonferens e-hälsa för personal inom vård och omsorg. Tyvärr fick vi inte det antalet anmälda som vi hoppats på, men istället för att ställa in så ställde vi om och från den 1 december kan du hitta presentationerna på vår hemsida. Det faktum att personal inom vården och omsorgen har svårt att komma loss för den här typen av aktiviteter oroar så klart, men vi hoppas att möjligheterna ges framåt. 

Den 17 november kom äntligen utlysningen för att ansöka om att bilda en europeisk digital innovationshub och som vi berättat tidigare är vi fem e-hälsoinitiativ i landet som tillsammans med RISE och Linnéuniversitetet går in med ansökan i slutet av februari.  

Igår släpptes avsnitt nummer två av vår ”Livsviktiga podd”, som följer arbetet med ”Framtidens habilitering och rehabilitering är Nära”. Är du nyfiken på det arbetet så kika gärna in på vår hemsida så hittar du mer information om det. 

För att inte missa något – följ oss på LinkedIn och Facebook om du inte redan gör det.

Och glöm inte, har du frågor eller funderingar så tveka inte att höra av dig till oss!


/Fia Mårdfelt, projektledare, eHealth Arena
fia.mardfelt@ehealtharena.seNy process gör bolag redo för investeringar

"Många företag fokuserar alldeles för mycket på sin produkt och på bolaget, i stället för på vad investeraren får ut av investeringen." Det säger Björn Larsson på Beels Consulting, som tagit fram processen "Investment Readiness Process" (IRP). eHealth Arena erbjuder e-hälsoentreprenörer och start-ups att genom IRP lära sig mer om hur investerarmarknaden fungerar och få guidning i hur man tar fram en investerarpitch. 

Läs mer härRapporter från förändringsarbeten

Det pågår många förändringsarbeten i Kalmar län, inom både regionens och kommunernas vård- och omsorgsverksamhet. I några av dessa arbeten har eHealth Arena medverkat för att utvärdera tester och piloter, men också för att följa och dokumentera det arbete som gjorts för att sprida och skapa ett gemensamt lärande. De rapporter som sammanställts hittills är:

 - En rapport som ger en sammanställd bild av vad verksamhetsutvecklare digitala processer (VDP:er), som i rapporten inbegriper även funktionerna LSA och LEA inom Region Kalmar län, har behov av för att bli en driven aktör i det digitala förändringsarbetet. Sammanställningen baseras på vad cirka 80 VDP:er uttryckt under kompetensinsats Intro e-hälsa våren 2021. 

 - En utvärderingsrapport som tittar på om VR-glasögon (med specifik produkt) kan öka den sociala stimulansen och bidra till ökat välbefinnande hos boende på äldreboenden, men som också tar upp införandeaspekter. Testet av VR-glasögon genomfördes på tre äldreboenden i Västervik under 8 veckor i maj-juni 2021.

 - Kalmar kommun genomförde 2020 en pilot att införa Läkemedelsautomater (specifik produkt) inom Omsorgs- och Socialförvaltningen. Rapporten ger, utifrån en tvärvetenskaplig forskargrupp, en sammanfattande bild av resultatet av pilottestet.

Läs samtliga rapporter härEn Livsviktig Podd - andra avsnittet släppt

Du har väl inte missat att eHealth Arena har blivit med podd?

Igår släpptes det andra avsnittet av "En Livsviktig Podd", eHealth Arenas podd med fokus på e-hälsa och digitalisering, som i de första avsnitten följer arbetet med framtidens rehabilitering och habilitering i Kalmar län. I avsnittet 
ges en uppdatering om det arbete som skett hittills, med bland annat patientresor, och lyssnarna får ett smakprov på begreppet Nära vård, som blir temat för avsnitt 3 som kommer i december. 

I det första avsnittet, som släpptes den 28 oktober, får du som lyssnare bland annat mer information om vad som ska göras, varför och hur, men du får också höra från en personalrepresentant och två patientrepresentanter vilka förväntningar och tankar de har angående framtidens habilitering och rehabilitering.

Podden finns på vår hemsida och där poddar finns (ex. Spotify, Apple Podcaster, Google Podcasts). Trevlig lyssning!Hälsosamt åldrande i fokus vid internationell konferens

Under två dagar i november samlades forskare från Linnéuniversitetet och University of Calgary, Kanada, för att tillsammans med tekniska innovatörer och äldre personer utbyta kunskap och erfarenheter och inspireras till innovativa lösningar för ett hälsosamt åldrande. Forskningssymposiet genomfördes samtidigt online på eHealth Arena i Kalmar och på University of Calgary och bjöd förutom kunskapsutbyte mellan forskare på flera uppskattade öppna föreläsningar.

Här hittar du mer information om symposiet och hur du får tillgång till inspelningarna i efterhand.  


Omställning av Inspirationskonferens - inspelningar tillgängliga 1/12

Då många har tjockt i kalendrarna valde vi att ändra format på vår planerade Inspirationskonferensen den 18 november och har i stället för att vara på plats i Västervik nyttjat tiden till att spela in alla inspirationsföreläsningar. De kommer att finnas tillgängliga via vår hemsida från och med den 1 december. Vi beklagar att vi inte fick träffas fysiskt, men hoppas att du har möjlighet att ta del av det spännande innehållet digitalt i stället och när det passar dig! 

Läs mer härInspelade presentationer från "Näringsliv och innovation"

Nu finns presentationerna från konferensen Näringsliv och innovation - så bygger vi e-hälsomarkanden i Kalmar län tillgängliga på vår hemsida. Under en fullspäckad eftermiddag den 14 oktober samlades näringsliv, akademi, regionanställda, kommunrepresentanter och innovationsstödsystemet för att ta del av olika bolagsresor – berättelser som hjälper oss att fortsätta utveckla och skapa bra förutsättningar för e-hälsobolag att finnas och verka i Kalmar län.

Se presentationerna härLivsviktiga Samtal 8/12: Konsten att lyckas med medicinteknisk mjukvara

Funderar ni på att utveckla en mjukvara för vård och omsorg? Då behöver ni förstå hur det nya regelverket för medicinteknik påverkar er. Regelverket påverkar alla tillverkare av medicintekniska produkter, inte minst tillverkare av mjukvara. I detta seminarium ger vi er en orientering i regelverket. Vi tar er igenom processen från idé till CE-märkt produkt med fokus på kvalificering, klassificering, mjukvaruutveckling, IT-säkerhet och krav på kvalitets-ledningssystem. Vi delar även med oss av några framgångsfaktorer för start-ups inom medicinteknisk mjukvara.

Läs mer och anmäl dig härForskningsseminarium 9/12: När det digitala rummet möter det sociala

Regeringens Vision e-hälsa 2025 speglar en förhoppning att e-hälsa och digitala verktyg ska öka tillgängligheten och minska avstånd på landsbygden. Den 9:e december bjuds licentiand Thomas Sjöström in för att presentera sin studie som visar att vårdprofessionen och äldre patienter på landsbygden ofta väljer bort digitala verktyg till förmån för det sociala rummet – hälsocentralen. 

Läs mer och anmäl dig här
Presentationer inom e-hälsa och välfärdsteknik

Kommunförbundet Kalmar län och eHealth Arena samverkar för att stötta kommunerna i Kalmar län i digitaliseringsarbetet kopplat till vård och omsorg. Bland annat finns det en gemensam process vid förfrågningar från bolag som erbjuder välfärdsteknik och e-hälsolösningar som är marknadsintroducerade. 

Arbetar du i något av länets kommuner och vill lära dig mer om och se exempel på produkter och tjänster kopplat till välfärdsteknik och e-hälsa? Läs mer om kommande och tidigare möten här

Är du företagare med en produkt eller tjänst inom e-hälsa eller välfärdsteknik som du vill presentera inför Kalmar läns kommuner? Läs mer om processen här 


 

Mejla oss gärna förslag på nyheter och glöm inte att tipsa kollegor och vänner att anmäla sig till nyhetsbrevet.