Äntligen är ju ett vedertaget uttryck när man väntat på något som upplevs som evigheter… Nu kan vi mycket glädjande meddela att vi den 1 februari startar ”Support 2025”. Ett pilotprojekt som avser en telefonsupport för frågor som rör digitala tjänster främst kopplade till vård och omsorg. En tjänst som vi hoppas ska bidra till den digitala inkluderingen. Mer information kan du läsa nedan. 

Nu är eHealth Arena verkligen på upploppet i sin nuvarande form innan det i höst går över i en långsiktig struktur. Under upploppet fortsätter vi att arbeta med ”Framtidens habilitering rehabilitering är Nära”. Vidare har arbetet med att skapa ett ”superkluster” inom e-hälsa i dagarna tagit enorma steg framåt efter att de två konstellationer som planerat att gå in med var sin ansökan för att bilda en Europeisk Digital Innovationshub valt att slå sig samman. Den ena är, som vi skrivit om tidigare, en konstellation av 8 parter med Linnéuniversitetet i spetsen, den andra adderar nu till ytterligare ett 10-tal aktörer med KTH i spetsen. Den 22 februari ska ansökan vara inlämnad och efter det återkommer vi med mer information om det här spännande arbetet. 

Ett annat fokus är att fortsatt utveckla länet till ett av de mest attraktiva att finnas och verka i för bolag inom e-hälsa. För det följer vi nu bland annat upp all den feedback som vi fick i samband med näringslivskonferensen som vi genomförde i höstas. 

Vi anar också ljuset i tunneln och hoppas att vi snart kan följa i Danmarks fotspår och släppa merparten av alla restriktioner och snart kan ses i verkliga livet igen!

Och som vanligt uppmanar vi er att besöka vår hemsida som är under ständig utveckling och har ni tankar och idéer så tveka inte att höra av er!


/Fia Mårdfelt, projektledare, eHealth Arena
fia.mardfelt@ehealtharena.se

Nu lanseras Support 2025!

I Sverige finns det cirka 1 miljon människor som uppger att de inte känner sig inkluderade i det digitala samhället. Samtidigt behöver vi digitalisera delar av samhället för att klara av framtidens utmaningar, bland annat inom vård och omsorg. Av de som använder internet i åldersgruppen 65+ tycker 59% att den digitala utvecklingen går för snabbt och 30% av användarna har aldrig varit inne på 1177.se. Många har också problem med att på egen hand installera mobilt bank-id. 

Den 1 februari lanseras Support 2025, en avgiftsfri telefonsupport för personer som önskar få hjälp med digitala vård- och omsorgstjänster. Hit kan man vända sig med små eller stora frågor och få hjälp och vägledning. Det kan till exempel vara frågor som hur man laddar ner ett covid-bevis, loggar in på 1177.se eller hur man beställer medicin på nätet. 

Support 2025 är ett pilotprojekt som pågår under perioden 1 februari till 30 juni 2022, för att sedan utvärderas. Initiativet är ett samarbete mellan eHealth Arena, Region Kalmar län, Kommunförbundet i Kalmar län och sex av länets kommuner: Borgholm, Emmaboda, Kalmar, Mörbylånga, Nybro och Torsås. 

Support 2025 nås på 010-199 22 25 och har öppet helgfria vardagar kl. 9-16. Supporten är tillgänglig för boende i Borgholm, Emmaboda, Kalmar, Mörbylånga, Nybro och Torsås kommun.

Läs mer om Support 2025 härNytt avsnitt av En Livsviktig Podd

Nu finns det ett nytt avsnitt av En Livsviktig Podd, eHealth Arenas podd om e-hälsa och digitalisering, som i de första avsnitten följer arbetet med framtidens rehabilitering och habilitering i Kalmar län. I det fjärde avsnittet gör vi en tillbakablick på året som gått. Vad har hänt sedan arbetet satte igång i maj 2021 och vad händer framöver? Vi får också höra reflektioner och feedback från webbinariet som hölls den 15 december. 

Podden finns på vår hemsida och där poddar finns (ex. Spotify, Apple Podcaster, Google Podcasts). Trevlig lyssning! 

Seminarium 4/2: Digitala hygienprodukter

Kommunförbundet Kalmar län och eHealth Arena bjuder in till tre korta presentationer från bolag där digitala hygienprodukter presenteras. Det i syfte att öka intresset för denna teknik och ge exempel på vad det finns för olika lösningar på marknaden. Bolagen som presenterar sina lösningar är Abena (inkontinensvård), Robotics Care (duschrobot) och MDV Välfärdsteknik (hygientoalett).

Läs mer och anmäl dig härSymposium 15-16/2: 1st International Symposium on Digital Transformation

Linnaeus University is organizing the 1st International Symposium on Digital Transformation on February 15-16 2022. The symposium, which will be held both online and on campus, invites international researchers and practitioners in related disciplines to Digital Transformation to present, discuss and demonstrate different possibilities, current efforts and upcoming trends in this emerging field. One of the seven tracks of the symposium focuses on digital health and addresses how digital technology transforms nursing and care and how digitalization can contribute to secure, sustainable and effective nursing and care practices.

Learn more hereForskningsseminarium 24/2: Humanoid Service Robots – Challenges and Opportunities in Healthcare

Humanoid Service Robots are robots that look like humans, have the similar form and movement and sometimes are supported with AI in order to communicate. On Februari 24, Professor Selcen Öztürkcan will present her research in the field involving how humanoid service robots have been used in different countries, during the pandemic, to support health care and elderly care. This seminar will be held in English.

Learn more and register here


Är du redo att utveckla din idé? Sök till Kalmar Science Parks Boost Chamber! 

Vill du utveckla och testa din idé tillsammans med andra entreprenörer som brinner för innovation? Kalmar Science Parks Boost Chamber-program bygger på beprövad startup-metodik och är det första steget in i deras Incubator. Här får du utveckla och testa din idé i en kreativ miljö och får tillgång till professionell feedback och individuell affärscoaching.

Läs mer och anmäl dig här 

Mejla oss gärna förslag på nyheter och glöm inte att tipsa kollegor och vänner att anmäla sig till nyhetsbrevet.