Tiden rusar och dagarna blir allt ljusare men kanske inte så mycket varmare….

Vi har nu varit igång i en dryg månad med Support 2025, en tjänst för personer som har behov av telefonsupport för frågor som rör digitala vård- och omsorgstjänster. Till vår stora glädje så kommer samtalen in och de handlar i mångt och mycket om att få vägledning att navigera på 1177.se. Har ni personer i er närhet som ni tror skulle kunna vara hjälpta av tjänsten så tipsa dem gärna att ringa 010-199 22 25! 

I början av februari fattades det formella beslutet att verksamheten inom eHealth Arena ska fortsätta efter den inledande projektperioden som avslutas i höst. Det känns väldigt glädjande! Vi har dock mycket kvar att göra innan dess och som jag nämnde i det förra nyhetsbrevet så planerar vi, tillsammans med klustret DigiBusiness, för konferensen TeachHeads 2022 som kommer att genomföras den 14-15 september. Just i skrivande stund pågår arbetet med att boka spännande och intressanta talare. Mer information kommer löpande. 

Vi planerar också för den avslutskonferens som ska hållas för att summera de första tre åren med eHealth Arena. eHealth Arena Summary 19-22 kommer att genomföras den 20 oktober med ett program fyllt av lärdomar och erfarenheter från de första tre åren. Vi hoppas få se dig på plats på Varvsholmen då så gör gärna en notering i almanackan redan nu!

Och som vanligt uppmanar vi er att besöka vår hemsida som är under ständig utveckling och har ni tankar och idéer så tveka inte att höra av er!


/Fia Mårdfelt, projektledare, eHealth Arena
fia.mardfelt@ehealtharena.se
Nytt avsnitt av En Livsviktig Podd

Nu finns det ett nytt avsnitt av En Livsviktig Podd, eHealth Arenas podd om e-hälsa och digitalisering. I serien följer vi arbetet inom projektet Framtidens rehabilitering och habilitering är Nära. I det sjätte avsnittet får vi en statusuppdatering: var är man idag och vilka insikter har man kommit fram till så här långt i arbetet? 

Podden finns på vår hemsida och där poddar finns (t ex Spotify, Apple Podcaster, Google Podcasts). Trevlig lyssning! 

Här kan du läsa mer om arbetet som görs inom habilitering och rehabilitering.Fokusrapport: Kunskapsstöd för e-hälsa

Inom den kommunala hälso- och sjukvården och socialtjänsten finns många kunskapsstöd inom e-hälsa. Stöden ska bidra till en ökad digitaliseringstakt och kan vara utformade som till exempel utbildningsmaterial och vägledningar. I en ny fokusrapport beskriver E-hälsomyndigheten vilka kunskapsstöd som finns i dag och hur behovet av fler stöd ser ut.

Läs mer härVinnova-medel till NorthernLight Diagnostics

Ett av bolagen som eHealth Arena arbetar med är NorthernLight Diagnostics som nu har beviljats bidrag i Vinnovas och Swelife / MedTech4Healths utlysning Samverkansprojekt för bättre hälsa. Utlysningen fokuserar på projekt som bidrar till förbättrad prevention, diagnos, monitorering eller behandling. NorthernLight Diagnostics har utvecklat en innovativ AI-lösning för optimering och behandling av depression med hjälp av ett aktivitetsarmband och är ett av 14 projekt som beviljats medel av 94 sökande. Med hjälp av medlen från utlysningen siktar bolaget på att slutföra produktutvecklingen och förbereda sig för en första investeringsrunda och produktlansering. 

Finansieringen kommer från initiativen 
Swelife och Medtech4Health som finansieras av regeringen och kanaliseras via innovationsmyndigheten Vinnova.
Digitalt studiebesök 5/4: Förenkla vardagen med digital teknik inom socialtjänsten

SKR:s Kompetenscenter Välfärdsteknik fortsätter sin serie om digitala studiebesök hos de tio modellkommunerna (Borås, Eskilstuna, Grästorp, Kalmar, Karlstad, Kramfors, Lund, Skellefteå, Uddevalla och Övertorneå). Studiebesöken fokuserar på olika teman för varje besök. Under detta besök får du ta del av Uddevalla kommuns arbete med digitaliseringen inom socialtjänsten. Uddevalla sticker ut med att bygga egna appar och utveckla sina automatiserade processer.

Läs mer och anmäl dig härForskningsseminarium 28/4: Hälso- och välfärdsteknik: Vård i en föränderlig värld

eHälsoinstitutet vid Linnéuniversitetet bjuder in till seminarium med Susanne Frennert och Christine Gustafsson, forskare och medförfattare till boken Hälso- och välfärdsteknik: Vård i en föränderlig värld. Seminariet är ett hybridmöte som både ges distans och på plats i sal Azur, våning två i Hus Vita, i Linnéuniversitets nya lokaler i hamnen.

Läs mer och anmäl dig här

Deltagare sökes för digitalt kompetenslyft

I höst startar Level Up, en helt digital utbildning för ledare inom offentlig sektor med inriktning hälsa, vård och omsorg i hela Sverige. Level Up riktar sig till dem som vill öka både sin egen och sina anställdas digitala kompetens. Upplägget är baserat på ett flexibelt schema för att passa in och integreras i det dagliga arbetet. Programmet kommer att anpassas för både nybörjare och de med mer avancerade kunskaper inom digitalisering och innovation. Deltagarna kommer att ges möjlighet att utveckla sin egen kompetens, men också skapa ett gemensamt förhållningssätt för att säkerställa hållbara lösningar och interna dialoger.

Är du intresserad av att delta? Läs mer och gör din intresseanmälan här


Vänligen notera att sista datum för anmälan är den 6 april! 

 

Mejla oss gärna förslag på nyheter och glöm inte att tipsa kollegor och vänner att anmäla sig till nyhetsbrevet.